martes, 24 de marzo de 2015

Recepta: pastís de formatge amb melmelada de gerds ( o també New York Cheesecake)

El pastís de formatge tal com el coneixem avui en dia és el resultat de modificacions diverses al llarg de la història ja que el seu naixement es remunta 4000 anys abans de l'era actual, allà per l'Antiga Grècia, en concret a l'illa de Samos.
En l'Antiga Grècia aquest pastís de formatge es considerava una autèntica font d'energia i va ser l'aliment dels primers atletes dels jocs olímpics quan aquests van començar l'any 776 aC, Cap al 230 dC, se li va atibueix a l'escriptor Ateneo la primera recepta escrita del pastís de formatge, en aquells temps simplement s'escalfava el formatge triturat en una cassola de coure amb mel i farina per a posteriorment deixar-lo refredar i servir.
Quan Grècia va ser conquerida pels romans, aquest van modificar la recepta incloent ou i fornejant entre maons calents. També van canviar el nom per libuma i es va convertir en un pastís que només es servia en ocasions molt especials.


via http://yuehandicrafts.blogspot.com.es/

Amb l'extensió de l'Imperi Romà, el pastís de formatge va arribar a la resta dels països d'Europa, on cadascun va modificar la recepta original segons els seus gustos i tradicions culinàries autòctones. Cap al segle XVIII, el cheesecake,va començar a semblar-se al que  coneixem avui en dia, fins que finalment va arribar a Amèrica amb els primers colons europeus.
El 1872 un fabricant formatger de Nova York tractava de reproduir una varietat de formatge francès i  per casualitat va obtenir un formatge suau i cremós que anys més tard va distribuir embolicat en paper d'alumini i venut en botigues locals sota el nom de Philadelphia Cream. Va ser en 1928 quan la Companyia de Formatge Kraft va comprar aquesta petita fàbrica i encara encara distribueix el formatge crema conegut per tots.
El cheesecake és des de principis del segle XX una icona per als novaiorquesos, cada cafeteria es prea de tenir una versió pròpia d'aquest pastís en els seus menús, encara que l'autoria de la versió genuïna se li atribueix a Arnold Reuben, un jove alemany que va arribar als Estats Units per dedicar-se a la restauració i que després de ser convidat a un sopar on va provar un pastís de formatge molt especial i no va parar fins a aconseguir la seva pròpia versió.

 via http://www.honeyandbutter.com/


via http://dont-think-just-eat.tumblr.com/

La nostra versió té com a ingredients:
- per la base necesitem:
- 100 grs de mantega, margarina vegetal o oli d'oliva ( nosaltres farem servir margarina vegetal)
- 1 paquet de galetes tipus maria dorada.
Fondrem la margarina al micro, mentre esmicolem les galetes. Omplirem la base del motlle de pastisseria amb les galetes i afegirem la margarina i anirem pastant amb les mans fins aconseguir una pasta compacta que cobrirà tota la base del motlle
- pel pastís ens faran falta:
- 4 ous
- 2  terrines de formatge cremós tipus Philadelphia ( 400/500 grs)
- 250 grs de llet condensada
En un bol gran, batrem junts tots els ingredients fins aconseguir una massa homogènia que després abocarem a sobre de la base de galeta.
Ho deixarem al forn, aproximadament 20-25 min a 180 º.
Quan comença a daurar-se ja és a punt.
Ho deixem refredar i a sobre hi podem posar la melmelada que més t'agradi. A casa, ens encanta la de gerds, però serveix la de maduixa, també maduixes naturals, o bé , la de taronja amarga.


Raspberry cheesecake by SandeeA Cocina via Flickr

No hay comentarios:

Publicar un comentario