domingo, 8 de marzo de 2015

Recepta - Crema de carbassa i pastenaga


Molts autors antics, citen la carbassa entre els cultius dels hebreus i egipcis, que en un principi, s'aprofitava per les seves llavors més que per ser consumida com a hortalissa. Poc a poc, aquest costum va canviar, i es va començar a usar la seva polpa a mida que es tornava més dolça.

El seu consum es va estendre per tota Àsia i Amèrica, arribant a Europa a partir del segle XV. Actualment es conrea als climes cálids i té dues temporades: estiu i hivern.

És bona font de fibra que ofereix valor de sacietat i millora el trànsit intestinal per l'alta presència de mucílags. Aquests són un tipus de fibra soluble que té la capacitat de suavitzar les mucoses del tracte gastrointestinal.

En relació amb les vitamines, la carbassa és rica en beta-carotè o provitamina A i vitamina C. Presenta quantitats apreciables de vitamina E, folats i altres vitamines del grup B com ara la B1, B2, B3 i B6.

La vitamina A és essencial per a la visió, el bon estat de la pell, el cabell, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic, a més de tenir propietats antioxidants.

La vitamina E, igual que la C, té acció antioxidant, i aquesta última a més intervé en la formació de col·lagen, glòbuls vermells, ossos i dents. També afavoreix l'absorció del ferro dels aliments i augmenta la resistència davant les infeccions.


 pumkin por hailey parnell en Flickr



via AbstractArtM on Etsy


Els Historiadors situen l'origen de la pastanaga a l'Afganistan a causa de la gran varietat qe existia en aqest país. Els pobles de la Mediterrània ja la consumien fa més de dos mil anys, però sembla qe drant aquesta època, no va tenr gaire èxit. Es tractava d'una v arietat de colors porpra o groguenca, llarga i prima, que no tena res a veure amb la  pastanaga consumida a l'actualitat. Va ser al segle XVII quan es va obtenir la pastanaga que avui és present als nostres mercats,  de color ataronjat.
La Pastanaga és un excel·lent aliment des del punt de vista nutricional gràcies al seu contingut en vitamines i minerals. L'aigua és el component més abundant, seguit dels hidrats de carboni, nutrients que aporten energia. En tractar-se d'una arrel, absorbeix els nutrents i els assimila en forma de sucres. El contingut dels esmentats sucres disminueix després de la cocció i augmenta amb la maduració.


Carrots watercolor Vegetables series original by SharonFosterArt via Etsy

Lovely vegetables series // by lesjouesgrises via Etsy

La crema d'avui té com a protagonistes uns vegetals tan sucosos i increibles com la carbassa i la pastenaga que combinats amb una mica de ceba, oli d'oliva, sal, pebre i nou moscada donen lloc a una crema d'un color i sabor espectacular.

Els ingredients que necessiten són:
- mitja carbassa gran
- 6 pastenagues
- 2 cebes grans
- oli d'oliva verge extra
- sal, pebre i nou moscada.



Comencem escalfant la ceba en una mica d'oli d'oliva i després d'uns minutets, afegirem la carbassa i las patenaga tallades  i ho deixarem coure tot junt un parell de minuts més.
Després nomès cal afegir l'aigua iles espècies i fer-lo bulli durant uns 15-20 minuts i llestos!



Nosaltres hem acompanyat el bol de crema amb unes pipes de gira-sol..... l'hem acompanyat amb pà de debò, cruixent pà de soja del Forn d'Òdena!



No hay comentarios:

Publicar un comentario