lunes, 3 de junio de 2013

Nens i animals: convivència i beneficis.

Els que hem conviscut tota la vida amb animals, donem per fet els molts efectes benficiosos que tenen en la convivencia amb els éssers humans.
Durant l'embaràs, molta gent et donen tota una sèrie de recomanacions, amb la millor de les intencions, això sí: que tenir animals a casa és "perillós", que suposa una feina extra, que quan neixi el nadó , es posaran gelosos,....
Evidentment, és una qüestió del tot personal, però si els vostres animals han conviscut amb vosaltres sense problemes, si formen part de la familia, gaudiran tant com vosaltres de l'arribada del nou membre i no us podeu imaginar, com n'és de beneficiós per un nen créixer amb animals a casa.
Les seves primeres responsabilitats, acceptades de molt bon grau, van ser donar de menjar als gats i al gos, i ara aquesta feina, la té tan assumida, que no pot marxar de casa, sense vigilar que tinguin tot preparat.
Després, la passejada del Xic, també s'ha convertit en un  ritual diari del que gaudeix enormement.
 
 
 
 
 
 
 
 
És fácil endevinar quin són els reis de la casa, oi???
 
 
 Des de l’inici dels temps, els animals domèstics ens han acompanyat en la nostra convivència i han jugat un paper fonamental en la relació amb els nens. L’estreta relació entre animals i nens, serveix als pettis com a model en les seves etapes de desenvolupament, i els ensenyen valors fonamentals i bàsics sobre la vida i la mort, el creixement, la reproducció, la salut, la malatia, la higienes i les atencions bàsiques.


A l’inici dels 80, es comencen les primeres investigacions serioses sobre els beneficis per a la salut dels animals de companya, i a dia d’avui, les teràpies que inclouen diferents animals con cavalls, dofins, gossos o gats, s’han demostrat vàlides per intervenir en diversos tractaments no nomès en infants amb necessitats especials, sinó també per gent gran o mancada de llaços emocionals.
Estudiant més profundament els vincles entre els éssers humans i els animals, els terapeutes ha descobert que les mascotes són molt beneficioses  en tractaments de psicoteràpia infantil, des de la construcció d’una relació amb pacients infantils  fins al reforçament de l’autoestima dels petitst traumatitzats.
La gent sempre ha estimat a les seves mascotes, però ara estem descobrint formes específiques per aprofitar els beneficis d'estar amb un animal a la psicoteràpia, va dir el Dr Samuel B. Ross, director executiu de "Serveis de Green Chimneys Child" a Brewster, Nova York, on els animals s'utilitzen en el tractament de nens amb trastorns emocionals.
 
En la investigació amb nens en edat preescolar, psicòlegs de la Universitat Estatal d'Oregon van trobar que, ensenyar als nens a cuidar un cadell, augmenta les seves capacitats socials per al futur. Tenir mascota fa que els nens cooperin més i participin més, va dir la Dra Sue Doescher, psicòloga involucrada en l'estudi. Tenir una mascota millora la capacitat dels nens per desenvolupar habilitats, com per exemple ser responsables, o posar-se al lloc de l'animal i tractar de sentir com l'animal se sent. I aquesta empatia es pot aplicar després cap a les relacions amb altres nens. "
 

Aquestes són alguns dels avantatges que postula l'AACAP del contacte dels nens amb els animals:

• Desenvolupar sentiments positius cap a l'animal contribueix a l'autoestima i a l'autoconfiança del nen.
 
• Una bona relació amb un animal també ajuda a desenvolupar la comunicació no verbal, la compassió i l'empatia.
 
• Els animals proveeixen lliçons sobre la vida: la reproducció, el naixement, les malalties, els accidents, la mort i el dol.
 
 
• Les mascotes ajuden a desenvolupar un comportament responsable en els nens que en tenen cura i proveeixen un enllaç amb la natura.
 
 
• Ensenyen l'infant el respecte cap a altres éssers vivents.

A més dels beneficis descrits en els nens sans, hi ha una llarga llista d'aptituds positives que es fan servir avui dia en fisioteràpia infantil, en la teràpia assistida amb animals per a nens amb minusvalideses físiques o amb trastorns mentals, com l'autisme, la síndrome de
Asperger, la hiperactivitat i les discapacitats psíquiques, etc.
Dieter Krowatschek en el seu llibre "Els nens necessiten animals de companyia" diu que "els animals sovint demostren ser millors que els éssers humans. Ajuden a desenvolupar la responsabilitat i l'autonomia, i es comporten de manera equilibrada, sensible, alegre, atenta i afectuosa. És impossible passar per alt una influència tan positiva. Fins i tot entre els adolescents, que es troben en una fase de desenvolupament en què se senten incompresos i veuen els seus pares cada vegada més inaccessibles, els animals actuen de manera estabilitzadora ". (Plataforma Editorial, Barcelona).

 
L'autor cita un anònim que diu: "Tots els nens haurien de tenir dues coses: un gos, i una mare que els deixi tenir un gos". No cal educar els infants perquè els agradin els animals. Neixen amb una simpatia natural cap a ells, simpatia que va creixent o disminuint en el transcurs de la vida, segons la influència que els adults exerceixin sobre ells. És tasca de tot educador fomentar l'amor i l'interès dels nens pels animals i educar-los perquè els respectin i els tractin de manera responsable.


 
"El gos li ensenya al nen la fidelitat, la perseverança ... i a donar tres voltes abans d'anar a dormir"
Robert Charles Benchey, humorista nord-americà (1889-1945)
 


 
 Imatge via increíble-creature.blogspot.com
 

Imatge via frecklesandivory.tumblr.com
 
 
 Imatge via newwonderfulphotos.blogspot.com
 
 
 Imatge via scholastic.com
 
 
 Imatge via jessbell.tumblr.com
 
 
 
Imatge via dinkycow.com
  
 
 

Imatge via Kristi Lee on Pinterest