jueves, 27 de marzo de 2014

Escapades en família - El castell de La Pobla de ClaramuntAvui ens escapem a conéixer el Castell de La Pobla de Claramunt que s'aixeca sobre un pujol, dominant la conca d'Òdena. La seva història, marcada pels conflictes bél·lics, està plena de destruccions i reconstruccions, però, malgrat tot, ha conservat fins avui la seva estructura i l'impressionant aspecte de fortalesa.

Fundat a la segona meitat del segle X, formava part d'una densa xarxa de castells que marcaven la frontera entre el comtat de Barcelona i l'Al-Andalus, amb la funció de protegir i organitzar el territori.

El castell va ser encomanat al llinatge de Claramunt, que en van ostentar el domini fins al segle XI. Posteriorment, es va integrar en els dominis de la casa de Cardona, que el van convertir en el centre administratiu del domini senyorial dels Cardona-Medinaceli sobre les terres de la conca d'Òdena, a excepció d'Igualada. Claramunt, juntament amb altres castells propers, va romandre sota la jurisdicció d'aquest llinatge fins a l'extinció dels senyorius.

Actualment és propietat de l'Ajuntament de La Pobla de Claramunt. Les seves muralles acullen algunes de les festes culturals i populars que s’organitzen al municipi. Una de les més multitudinàries és l’Aplec del Castell o de la Santa Creu, l’1 de maig. Durant el mes de juliol es celebra des del 1997 el Festival Anoia Folk amb propostes musicals d'arrel tradicional, convertit en una cita indeludible de la comarca i rodalies. Al setembre i durant les festes de La Pobla de Claramunt, s'organitza dins del cicle "Músic als Castells" un concert de música antiga.

Accedim al camí del castell des de la bifurcació que surt a la dreta al final del poble. L'accés al castell és prohibit al cotxes i es fa necessari aparcar-hi a les rodalies i fer la pujada d'uns 25 minuts a peu i gaudint de de les vistes panoràmiques.
El matí de diumenge és un bon moment per fer la passejada, aprofitant els primers dies de clima benevol. No som els únics, durant el recorregut trobem famílies, caminants solitaris, esxcursionistes, bicicletes, gossos,...és una de les excursions més recomenables i populars de la comarca de l'Anoia.Un cop a dalt, gaudim de les fantàstiques panoràmiques i ens dediquem a explorar tots els racons que envoltem la impresionant construcció. La baixada és tota una aventura, gaudint intensament de l'aire lliure i l'escalfor del sol.


Sempre hi ha temps per inventar nous jocs o proposar nous reptes!!!
Saltem!!!

Per a una informació més detallada sobre els horaris de visita podeu visitar la web de l'Ajuntament de La Pobla de Claramunt, on també trobareu una acurada descripció i fotografies de l'interior del castell:
http://www.lapobladeclaramunt.cat/

No hay comentarios:

Publicar un comentario